top of page

V četrtek, 25.5.2023 ob 19:00 uri smo se družili na OKROGLI MIZI

NASLOV: popis ovir na reki reki


V soorganizaciji z društvom Eko Bistrc bomo aktivno sodelovali na okrogli mizi z naslovom "Popis ovir na reki Reki".


Ekološko društvo Eko Bistrc je v sodelovanju z Zavodom REVIVO, Parkom Škocjanske jame in Knjižnico Makse Samsa Ilirska Bistrica pripravilo okroglo mizo o popisovanju ovir na reki Reki. Ekipa Zavoda REVIVO bo namreč v poletnih mesecih v sklopu evropskega programa Open Rivers Programme pripravila prostovoljske akcije za beleženje ovir na tej najdaljši ponikalnici v Sloveniji. K iskanju ovir bodo povabili prostovoljce, ki bodo s pomočjo aplikacije na mobilnih telefonih sami vnašli podatke o lokaciji, višini in širini najdenih pregrad. S tem želijo v Zavodu REVIVO zbrati podatke, ki bi pomagali razumeti vplive ovir na rečno ekologijo, prepoznati najbolj poškodovane in za odstranitev primerne pregrade in dvigniti zavedanje o pomenu prosto tekočih rek za ljudi in življenje ob reki Reki.Več o dogodku na: https://www.facebook.com/events/256206973456866?ref=newsfeed


Na okrogli mizi, ki jo je v namen predstavitve projekta in ozaveščanja o pomenu popisa ovir tako na reki Reki kot tudi drugod po Sloveniji in Evropi pripravilo društvo Eko Bistrc v sodelovanju z Zavodom REVIVO, Javnim zavodom Park Škocjanske jame in Knjižnico Makse Samsa, je projekt popisa ovir predstavila:

- mag ekol. biod. Eva Horvat iz Zavoda REVIVO.

- Univ. dipl. pol, predstavnica World Wildlife Fund (WWF) v Sloveniji, Nevenka Lukić Rojšek je orisala načine odstranjevanja jezov v Evropi in uvedbo raznolike formule za odstranjevanje jezov v Sloveniji ter navedla primere dobrih praks.

- Uni.dipl.inž.vodarstva in komunalnega inž. ter vodja vodovoda na Komunalnem podjetju Logatec Jure Gombač, ki je ob enem član Ribiške družine Ilirska Bistrica pa je opisal stanje reke Reke in ribji živelj v njej ter spregovoril tudi o ozaveščenosti domačinov o stanju voda v ilirskobistriški občini ter o sodelovanju z njimi.


Okroglo mizo je vodil Damjan Habe iz Zavoda REVIVO.


Okrogla miza je sofinancirana s strani društva Eko Bistric, Parka Škocjanskih jam, Knjižnice Maksa Samsa Ilirska Bistrica, Zavoda REVIVO in programa European Open Rivers Programme – več o programu, ki podpira aktivnosti odstranjevanja manjših jezov in ponovne vzpostavitve rečnega toka ter biodiverzitete najdete na: https://openrivers.eu/.


Hvala tudi podjetju BOR za finančno podporo.

Foto okrogle mize: Knjižnica Maksa Samsa Ilirska Bistrica


 

7 views0 comments

Comments


bottom of page